top of page
Search
  • Bart Van de Plas

Plaaster vs. Polyester

In een poging om de pistoolgreeppop te voorzien van een hoofd dat lichter en veelzijdiger is dan de massieve, houten koppen die traditionele poppen dragen hebben we in klei een hoofd gesculpteerd. Dit ridderhoofd baseerden we op een ontwerp van Pascale. De ogen zijn rollerballetjes uit deo-rollers die we verzamelen, daarover later meer.


Om de sculptuur te kunnen afgieten werd een mal gemaakt uit silicone, voorzien van een plaatseren steunmal. De silicone van de tweede helft werd met rood pigment ingekleurd om bij het ontmallen duidelijk beide delen te kunnen onderscheiden.


Hoofd 1 in Acrylic-One tijdens het ontmallen

Het materiaal waarin we het hoofd de eerste maal afgegoten hebben is Acrylic-One, een acrylhars die erg lijkt op plaatser, maar een fijner en sterker resultaat geeft. Dit type plaaster-hars kan, versterkt met glasvezelmat, zeer dun gegoten worden en toch een sterke schaal vormen. Omdat dit de eerste maal was dat we Acrylic-One gebruikten werd het echter vrij dik aangebracht, net zoals bij traditioneel plaatser, waardoor het hoofd toch vrij zwaar werd.


afgietsel 2 in polyester

Omdat de siliconenmal vlot meerdere afgietsels toelaat was het evident nog een versie af te gieten om alsnog tot een lichte vorm te komen. Omdat polyester licht is en, ook hier weer versterkt met glasvezelmat, super sterk was dit de logische keuze.

De roller-ogen werden ingegoten waarbij het twee ideale ogen werden die vlot 360° ronddraaien. De manipulatie ervan belichten we in een latere post.


het hoofd na opkuis, primer en montage

 

Bedenkingen:


Na montage van het polyesteren hoofd op de pistoolgreeppop hebben we een uitermate speelbaar geheel. Ondanks het proportioneel grote hoofd is de pop vlot te bespelen.


Intentie:


Nog eens een afgietsel produceren met Acrylic-One, ditmaal dunner gegoten om ook dit materiaal beter te leren kennen.26 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page