top of page
Search
  • Dirk Verbeeck

PP Blogpost 1: Sibes Blauw


Sibes Blauw (2007)

Februari 2007. ‘Sibes Blauw’, een reeks voorstellingen van Het Firmament i.s.m. Sacred Places, voorafgegaan door een cursus van twintig lesavonden. Krisje Van Ransbeeck, Pascale Pettersson en Jeroen Boesmans waren mijn leerlingen en ik de begeleider van het project. Een organisch en intuïtief maakproces (met wat ‘tips and tricks’ van mij) resulteerde in een mooi groepswerk dat als visueel intermezzo diende tijdens een concertavond met als apotheose een schimmenspel-clip bij ‘Adagio for Strings’ van Samuel Barber. De samenwerking verliep heel geïnspireerd en enthousiasmeerde ons om in de toekomst nog meer dingen samen te maken. Helaas bleef het bij een paar brainstorms en werden plannen steeds uitgesteld. Tot midden vorig jaar, een tiental jaren later dus, Pascale en haar man Bart Van de Plas mij een voorstel deden. Zullen we samen een subsidiedossier indienen?


De Vlaamse Gemeenschap had namelijk een budget van één miljoen Euro vrijgemaakt om diverse soorten vakmanschap als immaterieel erfgoed een duwtje in de rug te geven en van een toekomst te verzekeren. Dit zou gebeuren via het uitreiken van beurzen voor opleidingstrajecten die niet of slechts summier worden aangeboden binnen het reguliere opleidingscircuit. Een ‘beurs voor het doorgeven van vakmanschap in een meester-leerling-traject’, zo heette het voluit, waarbij een meester in een bepaald vakgebied, een zogeheten ‘Living Human Treasure’, zijn kennis over zijn stiel deelt met zijn leerlingen. Domeinen die in aanmerking kwamen varieerden van ambachten, over eet-cultuur en gewoontes, tot podiumkunsten. Dus ook figurentheater in al haar verschillende vormen, dachten wij… en dus dienden we een aanvraag in. Zevenentwintig aanvragen werden waardevol bevonden waaronder ook de onze. Begin december 2018 gaf de jury minister Sven Gatz een positief advies waarop hij ons een beurs toekende voor twee jaar, vanaf januari 2019.


Officieel heet ons traject ‘Theaterpoppen-prototypes 2020, een levende figurentheater-traditie voor de toekomst’. Het opzet is om zoveel mogelijk bestaande figurentheater-technieken te bekijken, onderzoeken en uitproberen, met speciale aandacht voor technieken die dreigen verloren te gaan, om vervolgens nieuwe prototypes te maken in moderne en high-end materialen. Zoals in elke vakgebied is een combinatie van beproefde traditie en experimentele vernieuwing dat wat een discipline levensvatbaar houdt. De drie betrokken partijen, de twee leerlingen en de meester, vormen een goeie match en dragen ieder vanuit hun eigen vakgebied bij tot een verfrissende kijk op het onderwerp. Bart is stopmotion-animator en heeft veel materiaalkennis en technisch inzicht. Pascale bekijkt als illustratrice het project vooral vanuit een vormelijke invalshoek en heeft een speciale interesse in de sociale en maatschappelijke relevantie van poppenspel. En voor mijzelf is het een uitgelezen kans om me nog meer te verdiepen in een materie waarmee ik al vijfentwintig jaar professioneel bezig ben. Om, onder andere, veel voorkomende mankementen of tekortkomingen bij theaterpoppen een ergonomische en duurzame oplossing te geven door ze meer spelcomfort en bedrijfszekerheid te geven. Ook wil ik al zo lang zo graag de vele hoog-kwalitatieve (en vaak heel oude) theaterpoppen die we in diverse collecties terugvinden onder de loep nemen. Hoe deden oude en minder oude meesters het? Ik voel me nu opgewonden als een kind in een speelgoedwinkel, dankzij o.a. een partnerschap met Het Firmament, dat een groot theaterpoppen-archief onder haar hoede heeft.


Omdat er gevraagd werd om ons traject te documenteren en ‘Theaterpoppen-prototypes 2020, een levende figurentheater-traditie voor de toekomst’ een mondvol is, kozen we voor een online luik waar we onze ervaringen met het grote publiek willen delen onder de naam ‘Puppet Prototyping’. Je vindt ons op Facebook, Instagram, onze website en deze blog.


Living Human Treasure, immaterieel erfgoed, meester en leerling… allemaal redelijk gezwollen taalgebruik. Ik ben inderdaad al een kwarteeuw met het medium figurentheater bezig, heb al doende geleerd, ben een ervaringsdeskundige, maar wil mij tegelijkertijd heel nederig en dankbaar opstellen ten opzichte van andere meesters waarmee ik het genoegen heb gehad te mogen samenwerken en waarvan ik veel geleerd heb of nog steeds leer. De families Contryn, Maillard, Van Ransbeeck en vele andere makers en spelers. Dit project is deels ook om hen te eren. In het bijzonder Louis Contryn, die mij de kans gaf om de wondere wereld van het figurentheater te betreden door mij in 1993 als gewetens-bezwaard dienstplichtige aan te nemen (burgerdienst i.p.v. legerdienst). Baat het niet, dan schaadt het niet, moet hij gedacht hebben, maar gaf daardoor mijn leven wel een onverwachte wending. Merci Louis.


Vlaggestok! (Wat dat betekent, leg ik later wel eens uit…)Sibes Blauw (2007)


#puppets #theater #marionetten #cemper #firmament #handmadeindeinze

148 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page