top of page
Search
  • Bart Van de Plas

Kwajongen III

Dit onderdeel startte bij de aankomst van "Kwajongen III" in ons atelier. We konden deze staafpop-met-pistoolgreep uit de collectie van onze partner Cemper lenen om ons project mee aan te vangen. Het is een pop van Mechelse makelij, vermoedelijk handgemaakt in de jaren 50. Aanvankelijk moet deze pop meerdere tientallen broers en zussen gehad hebben, ze hebben echter niet allemaal de tand des tijds overleefd.


Nu, Kwajongen III wél en dat gaf ons de kans dit type pop beter te leren kennen.


Na aankomst vlogen z'n kleren al snel uit om de pop in al z'n (technisch) vernuft te kunnen aanschouwen. Onderaan is de houten pistoolgreep te zien waarmee de speler een stevige grip kan uitoefenen op de pop. Met duim en wijsvinger kan hij/zij de houten schijf bewegen (rond & op/neer) om zo het hoofd te bedienen dat kan draaien en knikken.

De armen werden aan de schouders bevestigd door middel van rubber koord, de ellebogen zijn leren lapjes. De rompdelen in schuimrubber zijn vrij goed bewaard gebleven, waarschijnlijk omdat er steeds een laag kledij overheen zat tijdens de jaren van stokkage.


Kwajongen III tijdens het eerste onderzoek

Na dit systeem te hebben ontdekt werd het zorgvuldig opgemeten en aan een materiaalonderzoek onderworpen. Aan de hand daarvan hebben we nieuwe materialen gekozen. Aluminium voor de basisstructuur en POM voor de greep en borstplaat.


Aluminium kozen we omdat het licht is, stevig en eenvoudig te verwerken.

POM is van nature een vettig aanvoelende kunststof wat uitstekende glij-eigenschappen geeft, enorm slijtvast is en toch perfect ronde vormen te geven. POM is echter wel een vrij zwaar materiaal, waardoor we denken om deze vormen in de toekomst, na uitvoerig te zijn getest, te laten 3D-printen in een lichtere kunststof. Maar daarover later meer...Kwajongen II met een nieuwe ruggegraat

De volgende stap zijn het namaken van de armen en handen. Toch rees al snel de vraag wat er op die nieuwe schouders zou gaan rusten...
27 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page